Skogsfågeljakt, tjäderjakt och toppjakt

Skogsfågeljakt

Tjäderjakt och annan skogsfågeljakt är en naturupplevelse med lugnet och tystnaden som kännetecken. Jaktområdena är långt från bebyggelse och större vägar, det är tyst. Markerna är en blandning av mycket gammal skog och myrområden.

På Kolgården kan du köpa jaktkort till ett av Sveriges bästa område för tjäderjakt. Det är stora ytor med god tillgång till fågel som tjäder och orre. Det finns även möjlighet att jaga tillsammans med guide.

Kontakta oss här eller på 0940-103 04 för mer information om tjäderjakt, toppjakt, köp av jaktkort samt bokning av boende i samband med jakten.

Toppjakt på tjäder och orre

Från 16 november till 31 januari är enbart tuppar lovliga att skjutas och vanligtvis är då snötäcket för djupt för att jakt med hund skall kunna genomföras, samtidigt sitter både orren och tjädern inte på marken för att äta utan i träden.

Tjädern föredrar tallbarr och sitter ofta högt upp i toppen av trädet, inte ovanligt att ett par fåglar delar matplats. Orren föredrar björkknoppar och hittas nästan alltid i grupper. I båda fallen är det lätt att se fåglarna på långt håll. Då är det bästa tiden för toppjakt.

Toppjakten går till så att jägarna, alla klädda i vita jackor, mössor och byxor, går på skidor. Det är viktigt att poängtera att man åker inte skidor utan går långsamt i spår och på lämpliga ställen för kikarspaning. När fågel lokaliserats smyger den jägare som är i tur att skjuta mot den sittande fågeln till dess man är inom rimligt skjutavstånd. Skotthållen brukar bli ganska långa men tid finns att ordna med bra skjutstöd.

Tjäderjägare

tjäderjägare
”Hunden skällde och regnet bara öste ner, efter en lång och spännande ansmygning på alla fyra såg jag honom! Tuppen var stor och svart och han blev min. Detta är en adrenalinkick över det mesta!”
Jan Granvist

Jakttider för tjäderjakt, skogsfågeljakt

All fågel, tupp och höna från 25 augusti till 15 november.
Enbart tupp från 16 november till 31 januari.

Trofépreparering

Om jägaren önskar få sin fågel uppstoppad i sin hemort förpackas fågeln på ett sådant sätt att kontaminering av blod och avföring reduceras. Finns tid fryses fågeln in i absorberande pappersmaterial.

Kolgården kan varmt rekommendera en lokal konservator som är specialist på skogsfågel. Objektet skickas då i efterhand till jägaren.

Om tjäder och orre

Tjäder

(Tétrau u.urogallus)

Tjädern är den största hönsfågeln i Sverige. En kapital tjädertupp kan väga över 5 kg. Hönan är mindre med fåglar över 3 kg är inte ovanligt. Antalet fåglar varierar mycket mellan olika områden, då tjädern kräver  tillgång på äldre barrskog.

Parningen sker under maj då tjäderspelet går av stapeln. Tuppar och  hönor samlas på samma platser år ut och år in och där hålls dansen  och slagsmålen om hönorna. Tupparnas spelljud är kraftfullt. Spelet är  en morgonhändelse och en av naturens mest spännande och vackraste skådespel som kan upplevas.

Kycklingarna kläcks i juni månad, hönan lägger 6-10 ägg. Överlevnaden  styrs till största delen av vädret, varmt, torrt och mycket insekter är ideala förhållanden naturligtvis är också trycket från predatorer viktigt.

Orre

(Lyrúrus t.tetrix)

Den mindre släktingen till Tjädern. En kapital tupp väger 2,5 kg och hönan 2 kg. Orren är en fågel som oftast lever i flock. Parningsspelet är under maj och mycket intensivt, fåglarna samlas på  samma platser år ut och år in och ofta är det många fåglar som samtidigt är aktiva i spelet. Tupparnas ljud är kraftfullt, intensivt och kan höras långa sträckor. Orrtuppen spelar också under hösten utan att hönorna är aktiva, spelet är dock begränsat till ljudet och inte dansen.

Orren finns i blandad skog och är vintertid beroende av björk vars hängen är stapelfödan vintertid, under barmarksperioden är hyggena en omtyckt biotop.

Kycklingarna kläcks under juni månad och vid bra väderförhållanden kan hönan få fram upp emot 10 kycklingar. Gynnsamma år kan flockarna bli mycket stora.